CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Lilypie - Fourth Birthday

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Kids Birthday

Wednesday, May 12, 2010

Pengumuman: En Rashid Bukan Keje HR So Takyah Nak Soh Dia Buat Keje HR

Aku paling tak suka la, bila orang dah mintak tolong kita, kita dah tolong tapi orang yang kita tolong tu tak appreciate. Tak appreciate satu hal, banyak songel lak. Apa yang kita buat untuk dia tak cukup, tak menepati citarasa dia. Bleh ke macam tu? Kalau orang dah tolong sedaya yang mampu, bleh ke kita balik cakap benda yang tak sedap didengar pasal orang tu?

Ni kes pak sedara hubby. Eh, kejap…blog ni kot adik2 ipar aku baca..korang baca sini je ye, takyah cite balik ngan mak.

OK, sambung balik cite. Ni aku dapat tau pun dek semalam aku dok borak2 ngan cik abg atas katil semalam. Dari nada dia bercerita ngan aku, aku tau dia macam kecewa dan terasa macam hampeh.

It all started bila si pak sedara ni mintak tolong abg carikkan keje kat Kompeni untuk anak dia. Hmmm…aku benda2 buat favor untuk sedara macam ni, memang selalu terasa bersalah tapi setakat nak bagi resume ke HR, ok la. Abg bagitau la, memang Kompeni tengah mencari orang buat keje pemasangan.

Memula tu ok la, dah serahkan semua resume…dah dapat interview pun. Sekali pak sedara tu tanya…keje kat negeri “kampong halaman” takde? Aik, baru interview…dah memilih keje? Abg pun cakap la..kalau kat KL, banyak kosong, kalau tempat lain, maybe 2-3 tahun baru ada.

Ok la…dah settle hal tu. Yang si cousin abg pun dah pi dapat pi training semua. Sekali pak sedara tanya lagi…kalau kat KL, area mana? Nak area S.A bleh x…senang si cousin tu bleh duduk ngan akak dia nanti. Dok KL ni, mahal…nanti mana nak bayar duit kete, duit minyak, duit makan….gaji berapa dia bagi? Kalau x banyak, baik dia keje polis je la. Cuba la tolong…keje Kompeni ni, macam polis, askar semua…kalau ada kroni, mesti bleh punya.

Ahhhhhhhh….part ni yang aku paling pantang sekali!! Dok sebut pasal kroni2. Hello!!! Kalau nak ikut kroni, ingat aku ni setakat manager je ke? Bleh je “tarik tali” masa ayah aku keje dulu. Tapiiiiii….ko nak mampos kena ngata orang?!! Minta maaf..bukan cara begitu aku nak carik rezeki.

Yang aku tak suka, sekarang ni abg dah serba salah. Tapi aku cakap, dah la..takyah layan sangat…dah dapat keje pun cousin tu. Takkan semua benda nak disuap, nak disenangkan. Kalau nak buka cite kitaorg dulu start2 keje, dok naik bas awam…naik lrt…ok je…tak mati pun. Takkan baru start keje nak terus beli kete. Ayah aku dulu, keje…baju shirt ada 2 helai je. 2 helai je, ok!! Satu tu, baju putih seragam sekolah lagi. Sampai tetas2 benang dia ayah aku pakai. Bertampal2 lagi.

Aku rasa cousin abg tu ok je, yang banyak sonegl sket ayah dia kot. Apa2 pun, aku tak suka…tak suka cara dia nak cuba menggunakan abg, tak suka cara dia yang membuat abg rasa serba salah.
Tak suka!!!!!

4 comments:

Cat said...

mmg betul tu Along...mmg susah bila libat adik beradik ke sedara mara ke....nak tolong mati emak dah tolong mati bapak...cam2 kerenah.....serba salah satu hal tp tu laa hakikat yer bila ada yg x reti bersyukur atas pertolongan yg diberi....sabar jerlaaa Along oiii...

theotheraj said...

ada kerja kosong?

Along said...

Cat: Itu la...dah tolong, tak suka plak apa yang dapat. Tak tolong karang, lagiiiii banyak cerita. Sabarrrrrrr.

TOAJ: Ko nak baling ngan kasut aku, silalah tanya soklan tu.

Aunt Juicebox said...

.....I got nothin.