CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Lilypie - Fourth Birthday

Lilypie - Kids Birthday

Lilypie - Kids Birthday

Tuesday, February 15, 2011

Blog Tag - My Favorite 10 Movies

Punyala dah lama Apit tag aku soh buat entri ni. Dek sibuk ngan assignment manjang, tertangguh punya lama. Another reason is, susah gak nak namakan 10 movie paling disukai. Aku ni kaki wayang. Dulu kalau dating ngan En Rashid, tengok wayang je keje dia. TENGOK wayang yer, bukan BUAT wayang. Percayalah, aku budak baik dulu....muahahahaa (apesal gelak macam jin? no motive.)

Agak lama jugak aku nak come up ngan list aku ni. Ye ah, actually wayang cite orang dewasa ni dah lama gak aku tak tengok. Asyik2 dok tengok cite disney je. Dah tu yang anak2 aku suka heret pi tengok. Takkan nak ajak aku pi tengok cite Saw IV lak kan?

Okla, cukup meraban. Time to get down to business. Ni aku list down in no particular order. Mana datang ke kepala otak aku, aku catit.

1. The Road Home
1st time aku tengok cite ni, aku nangis tak hengat dunia!! Tersedu-sedu, sampai En Rashid pun panik. Member tengah tido, alih2 aku masuk bilik tido sambil menangis2. Tak pasal2, kena bangun tido pujuk aku. Tapi serious la, cite ni memang feeling habis. Eventho dah 3 kali aku tengok, tiap kali mesti nangis bangat punya la!! Sampai aritu kluar lagi kat TV, En Rashid dah warning, jangan tengok! Kang tak pasal2 nangis sampai bengkak2 mata. Uwaaaa...tapi itu cite banyak sedih...kena la nangis sampai air hidung semua kluar. Baru feel!!

2. Dirty Dancing
Cite ni dulu, aku selalu tengok ngan kekawan sekolah asrama dulu (Amoi! Nira! Fara! Kowie! Zam!). Part paling kitaorang suka, mesti part yang dia joget last2 tu. Time tu semua feeling Patrick Swayze nyanyi lagu tu untuk diri memasing. Time tu jugak la semua berangan nak pakai gown ala skirt kembang. Nanti pusing2, bleh terangkat2 gitu. Muahahahaa...giller poyos! Tapi cite ni memang best. Kalau tengok, mesti jatuh rindu pada kekawan lama aku yang dah bertahun tak jumpa. Mana korang ah?!!

3. Ghost
Pakcik Patrick lagi. Tapi kali ni, aku suka cite ni sebab watak Whoopie yang sangat lawak. And of course dia punya lagu Unchained Melody. Time tu jugak la terasa nak belajar buat pottery. Poyos lagi!! Dek cite ni jugak la, aku pi suruh amoi kedai gunting rambut potong rambut aku pendek giller ala Demi Moore. Balik rumah, kena hambat ngan ibu aku sebab dah rupa macam jantan!!

4. Grease
Cite ni lama giller, 1st time aku tengok, umur aku 5-6 tahun kot. Tapi time tu dah pandai jatuh cinta pada pakcik Travolta ni. And bercita2 bila besar nak jadi Pink Ladies. Cite ni aku rasa evergreen ah, tengok banyak kali pun tak muak. Walaupun sangat cheesy, tapi aku suka!!

5. My Wife is a Gangster 3
Ni Jojet kot yang introduce aku kat cite ni. Lawak tak hingat!! Tapi aku suka minah heroin ni, lawa. Dah aku pun bercita2 nak pandai martial arts macam dia. Muahahaha. "Hero2" cite ni yang buat best, ala gangster tak menjadi. Cite ni, aku tengok takde subtitle pun bleh ketawa terbahak2. Cam paham jer...

6. While You Were Sleeping
1st time aku tengok cite ni, masa kat wayang. Ngan sapa ntah...tapi lepas tu aku suka giler ngan Sandra Bullock. Cite ni pun sangat la sweet and romantik and funny. Aku paling suka part yang ada budak tukang hantar suratkhabar ke rumah orang tetiba jatuh basikal. Macam sangat random incident tu...lawak giller.

7. The Proposal
Ni lagi satu cite yang buat aku makin suka ngan Sandra Bullock. And of course, my toyboy, Ryan. Muahahaha. Betty White pun awesome dalam cite ni, lawak selamba je. Aku rasa kot orang lain berlakon dalam cite ni, mesti tak best sebab jalan cite dia agak lame jugak la. Tapi dek characters cite ni yang best, so cite ni pun jadi best! Oya, part Sandra ngan Ryan bogel dan berlanggar sesama dalam bilik tu, of course aku pause!! Muahahahaha...

8. Sixth Sense
Aku memang suka tengok cite hantu but most of them, aku tengok sekali lepas tu dah taknak tengok lagi. Reason either takut sangat or dah tak takut sebab dah tau cite dia. Tapi 6th Sense ni lain sket. Takut tapi aku suka tengok again and again sebab aku rasa cite ni sangat intelligent sebenarnya. Cara cerita dia unravel...memang aku terperanjat beruk la part twist ending dia.

9. Sleepless in Seattle
Aku rasa Meg Ryan sangat cute dalam cite ni. Ending dia pun sangat sweet. Time aku ngan En Rashid pi NY dulu, aku berangan nak jumpa jejaka kacak yang sedang menunggu aku kat atas Empire State Building. Bila naik, pusing2...balik2 jumpa muka En Rashid. Itu dah jodoh la tu namanya...takde Tom Hanks nak menunggu aku kat situ dah. Heeee.

10. Stand By Me
Aku suka cite ni sebab ada arwah husband aku yang dulu, River Pheonix. Eventhough time ni dia still budak2, tapi cara berlakon dia dah perghhh dah. Plus jalan cite dia best.

Movies that nearly made the cut: My Best Friends Wedding, Charlie's Angels, Star Wars: The Empire Strikes Back, Jaws, Dark Water.

9 comments:

Nur H said...

i can see sleepless in seattle again & again & again...;)

nadya.s said...

along,
nak pinjam the road home.....

theotheraj said...

ko memang dulu student yang baik. lepas berkawan dengan en rashid je jadi tak betul.

Sal said...

along...The Proposal tu memang best citernyer....

Sal, kalau tensen2x mesti gie tgk wayang...sorang2x pun bleh jadi...

Along said...

Nur H: Yep...same here. Very simple yet touching storyline dia.

Nad: Actually I don't have the DVD. But you can watch it on HyppTV now.

TOAJ: Tak betul ke? Aku rasa makin betul ada kot...hehehe

Sal: Dulu aku pernah buat keje pi tngk wayang sorang2 sebab gaduh ngan En rashid. Pi tngk cite romantik plak...isy, tambah la sayu di hati..hahahaha..

Aapitz said...

wahhh..thanks along. Hehhee.. :)

Layan jugak along citer actor cina ek.. humm, x pernah try lagi

Tapi proposal pun best jugak.. hehehee :)

Puteri Hussin said...

ALONG???? Is that you??? It's me, Peej!!!!

Along said...

Apit: Layan, jangan tak layan.

Peej: Weeiiiii!!!! Mana ko ah??!! Contact aku...YM, username yang sama macam blog aku ni.

Puteri Hussin said...

aku dAH ADD ko long, tp either nama tuh salah org ko x accept. heheh....
ko try add aku plak. puterijuliana@yahoo.com
see you soon.